maandag 29 december 2014

Kerstwens van boer Joel Salatin voor de Nederlandse zuivel sector

Afgelopen jaar is er veel te doen geweest rondom de Nederlandse zuivelsector. De Amerikaanse boer Joel Salatin, door Time magazine uitgeroepen tot meest innovatieve boer en bekend van de film ‘Food Inc.’ Schreef de volgende ‘kerstwens’. Op 11 maart 2014 publiceerde Duurzaam Deurne nieuws het artikel ‘Totaallandbouw; voor ambacht, voedsel, bodem en klimaat’, over de baanbrekende ideeën van Joel.


Als ik koe was in Nederland

Als ik een melkkoe was in Nederland, zou ik willen dat mijn ‘koe-zijn’ in al haar elegantie werd getoond. Wat dat zou betekenen? Dat ik beweging, frisse lucht, zonneschijn en graasmogelijkheden krijg. In plaats van beperkt te zijn in een gigantische stal, zou ik gewaardeerd worden zoals elk ander herbivoor. In plaats van gevoerd te worden met concentraten zoals maïs en industriële restproducten, zou ik gewassen eten van een gevarieerde saladebar-achtige weide. In plaats van dat mijn hoeven en gewrichten stuk gaan door langdurig staan op beton, sta ik bijna de hele dag in groene weides met een zachte bodem.

Mijn melk

Onder zo’n regime zou mijn melk veel voedzamer zijn, vol met linolzuur en vitamine B door het verse-groen dieet. Mijn spijsvertering zou goed voelen, zonder de pensverzuring die veroorzaakt wordt door warm kuilvoer. Mijn immuunsysteem zou sterker zijn, wat zou resulteren in minder bezoekjes aan de dierenarts, minder medicijnen en geen vaccinaties.

Dumpen

Melkboerderijen zouden moeten stoppen met het importeren van onnodig voer (zoals maïs en sojabonen). Ze zouden moeten stoppen met het dumpen van enorme hoeveelheden mest op land waarvan de begroeiing het niet kan verwerken, met als gevolg dat het in de sloten langs de weg belandt en het de lucht vervuilt met stank .

Weldaad

Als koe zou ik vereerd zijn met de unieke rol die ik kan spelen in het omzetten van biomassa naar iets voedzaams, zoals melk. Het gras dat ik eet zou gewoon  op het land van de boerderij groeien en de weldaad ontvangen van mijn mest.

Minder

Het resultaat zou waarschijnlijk zijn dat Nederland minder melkkoeien telt. Het zou ook inhouden dat er minder dierenartsen zijn, minder vervuiling, schonere lucht, betere melk en gezondere mensen. Uiteindelijk kan geen enkele samenleving gezond zijn als het haar eigen levens kannibaliseert om ofwel mensen die ver weg wonen te voeden, of om korte-termijn bankrekeningen te vullen.

Euro’s

Mijn wens zou zijn dat het verbeteren - van land, dier, lucht, water en menselijke gezondheid – belangrijker is dan de bankrekening van vandaag; mensen kunnen niet leven van euro’s. Ze kunnen wel leven van goede melk. Gelukkig zou dit geschenk van anders denken en produceren, een nieuwe reeks aan beroepen creëren en melk van betere kwaliteit leveren. Het zou de zuivelproductie niet kapot maken; het zou het voortbestaan van de zuivelindustrie waarborgen door de verschillende voordelen die het met zich meebrengt.

Bron: The Milkstory; Joel Salatin, boer en schrijver; 24 december 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.