woensdag 19 november 2014

Waterbuffel-melkveehouder; inspiratie voor Deurne

Arjan Swinkels heeft een heel bijzonder bedrijf. Hij is eigenaar van de Stoerderij, de enige biologische waterbuffel-melkveehouderij in Nederland. ‘The Milk Story’ nam, bewapend met fotocamera, een kijkje op Swinkels’ Stoerderij.


Het begin

"Vroeger hadden mijn ouders hier een normaal melkveebedrijf met koeien. Daar zijn zij in de jaren negentig mee gestopt omdat er geen bedrijfsopvolger was. Ik zocht een alternatief voor koeien. Het was in de jaren 90 ook al duidelijk: of je moet heel groot produceren voor de wereldmarkt, of je moet iets bijzonders doen. Buffels waren heel bijzonder."

Waterbuffels

"Waterbuffels behoren niet tot het koeienras maar tot de grotere groep runderen. Het zijn echt heel andere dieren. Ze zijn vrij onbekend in Nederland terwijl iedereen wel de buffelmozarella kent. Het zijn dikkertjes, dat is hun bouw. Ze eten alleen maar gras en krijgen heel weinig krachtvoer. Alleen wat brokken als ze gemolken zijn."

Gekke beesten

"Het zijn gekke beesten. In tegenstelling tot koeien liggen ze graag in het water. Ze lopen door de modder en slapen in hun eigen stront terwijl ze ook mooi droog kunnen liggen. Ook loeien ze niet, maar ze knorren. De buffels hebben een bescheiden uier. Je moet echt goed kijken om te zien of het een vrouwtje is. Ze geven gemiddeld negen maanden melk en hoeven niet droog gezet te worden; dat gaat vanzelf. Ze zijn wat robuuster en zijn zelden ziek waardoor je vrijwel nooit antibiotica nodig hebt. De veearts is in vier jaar tijd, vier keer geweest.”

De wei

"De buffels lopen het hele jaar in de wei, ook in de winter. Ik geef ze zelf de keuze om binnen of buiten te zijn. Tot de kerst slapen ze onder de sterren, maar daarna willen ze 's nachts graag droog liggen. Tegen de winter krijgen ze een dikkere vacht, dan voer ik ze bij omdat er dan op het land niet veel meer groeit. Ze zijn dan nog wel graag buiten maar vreten alleen hooi. Bij voorkeur geef ik ze alleen maar gras en zo min mogelijk krachtvoer. Van soja geven ze namelijk niet veel meer melk.”

Melk

"In buffelmelk zit twee keer zoveel calcium als in koeienmelk, het is vetter maar bevat toch minder cholesterol. Dat maakt dat buffelmelk een hele bijzondere samenstelling heeft. Er zit lactose in maar, opvallend genoeg, kunnen mensen met een lactose-intolerantie er vaak wel tegen. Ik verkoop veel rauwe melk en samen met Bastani maak ik roomijs. De melk is heel geschikt voor ijs omdat het zo romig is, dus behalve suiker hoeft er haast niets meer bij.

Stiertjes

"Het vlees van buffels is lastig te vermarkten.  Dat komt doordat er niet veel vlees aan de stiertjes groeit.  De 'waardeloze’ stiertjes zijn een bijproduct en zijn dus lastig vet te mesten. Ik houd alle stiertjes zelf. Otto en Kymco gaan binnenkort naar de slager, die zijn nu 2,5 jaar oud. Hun vlees is via een soort crowdfund-methode verkocht.”

Kalfjes

"De kalfjes blijven bij hun eigen moeder. Ze hebben geen warmtelamp in de winter, de moedermelk biedt genoeg om ze warm te houden. Na zes weken scheid ik ze alleen 's nachts van hun moeder en na drie maanden worden ze dan definitief gescheiden."

Economie

Waterbuffels eten weliswaar minder, maar geven ook minder melk. Het zijn een beetje sukkels in het maken van melk, ze zijn daar gewoon niet zo goed in als koeien. Wel zijn ze goed te gebruiken in natte natuurgebieden, waar koeien weer niets te zoeken hebben. Er wordt vaak gesproken over ‘economisch weiden’. Voor mij is dat een zondagmiddag, met goed weer en mensen die langs het bedrijf wandelen en de buffels in de wei zien lopen."

 Bron: The Milk Story

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.