donderdag 27 november 2014

Speel je groen; duurzame ondernemer in Deurne

Een dorpsgenootje sprak over een Sinterklaas cadeau dat ze gekocht had voor haar kinderen. Het  gezelschapsspel leert kinderen een en ander over duurzaamheid. Een jongeman uit Deurne ontwikkelde dit spel. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld. We maakten een afspraak.


BliepBliep

Mitch Gielen is een 27 jarige ondernemer die zijn goede baan als bedrijfsadviseur bij een bank opgaf, om zijn idee en ideaal te verwezenlijken. Nu heeft hij een eigen bedrijf,  ‘MG Green Products’.   Mitch heeft  een bordspel op de markt gebracht dat kinderen (en indirect en zeker ook de ouders) bewuster maakt van een duurzame leefstijl.   BliepBliep heet het spel.  De hoofdfiguren Bas en Steffie zijn broer en zus en weten veel over duurzaamheid.  Spelenderwijs  leer je ook over zon, water, wind en energie.  Spelvreugde is heel belangrijk. Er zitten doe-dingetjes bij, proefjes en grappige vragen (“Hoeveel windjes laat jij zelf op een dag?”). Alle informatie over het spel staat op de website.

Een beter milieu begint bij jezelf

Mitch ontwikkelde het spel zelf, las veel over duurzaamheid. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, was ooit een leuze op de TV. Deze zin is bij hem blijven hangen en was het uitgangspunt voor het spel. Hij  koos heel bewust voor een bordspel met pionnen, opdrachten en dobbelstenen. Samen spelen is leuk. Even geen digitaal spel. Mitch zocht bij het ontwikkelen van het spel de samenwerking met specialisten met een opleiding in pedagogie. De lay-out is prachtig. Het grafisch werk werd uitbesteed aan een ander Nederlands bedrijf.

Samen spelen

Mitch geniet het meest als hij zelf op scholen met kinderen  het spel speelt.  De levensgrote Bas en Steffie gaan natuurlijk mee naar de klas!. Kinderen willen van nature graag ontdekken en dat wordt met dit spel gestimuleerd. Deze zomer wil Mitch het spel graag buiten gaan spelen,  als een levend bordspel, met kinderen als pionnen. Dat zou in Deurne ook een keer kunnen. De Ossenbeemd zou daar een mooie plek voor zijn.


Een winstgevende investering

“Hoeveel glazen water gebruik je als je 5 minuten gaat douchen? (300-600-900)”  is één van de ruim 100 vragen. Als je het spel goed speelt en het ook nog in de praktijk brengt, is het een winstgevende investering. Het spel kost 27,50 euro, maar bij goed gebruik kan het tot 150 euro per jaar besparing opleveren, voor een  vier-persoons gezin. Dat bedrag bespaar je dus de jaren daarna ook !

Speel je groen groeit

Het spel is nu 8 weken uit.  Deze wintermaanden,
die een ideale tijd zijn voor cadeautjes, zijn een goede periode om BliepBliep te promoten. De belangstelling groeit. Mitch is trots op het feit dat hij tot de laatste ronde is doorgedrongen van de verkiezing ‘The Next Entrepreneur 2014’. Dit betekent dat hij bij de beste 50 startende bedrijven van Nederland zit. Helaas geen finaleplek, maar het gaf goede reclame. 

Duurzaam ondernemen

Het ondernemen zit bij de familie Gielen in het bloed. Zijn zus runt de dansschool LG Dans, in hetzelfde gebouw aan Leembaan 60. Hier zijn kindertjes vanaf 2,5 jaar welkom om dans te komen ontdekken. Verder huizen er nog twee bedrijven in het gebouw. Samenwerkend in één gebouw geven ze in hun bedrijfsvoering duurzaamheid handen en voeten. Het spel voldoet natuurlijk volledig aan het FSC keurmerk. Dit betekent dat het spel duurzaam is geproduceerd en geen plastic bevat.

De jeugd heeft de toekomst   

De laatste tijd ontmoet ik meer jonge mensen die voor hun idealen gaan. Dat doet me goed en geeft  me hoop voor de toekomst. Deze jonge ondernemer kiest niet voor het grote geld. Hij is realistisch en slim.  Met een HBO diploma management, economie en recht heb je wel wat in je mars. Dat hij een spel kiest om kinderen met duurzaamheid bekend te maken is slim.  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst ! Ik zal zeker mijn netwerk gebruiken om BliepBliep te promoten. Wie weet wat ‘MG Green products’ nog meer voor ons in petto heeft …..ik ben benieuwd !

Bron: Marjan Verhees-Bennenbroek, het Eibernest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.