maandag 24 november 2014

100.000.000 kippen op ons kleine stukje aarde

Nederland is de grootste eierexporteur ter wereld. Per jaar worden er hier bijna 552 miljoen kippen geslacht. Onze pluimveehouderij is, op zijn zachtst gezegd, intensief. Hoe zit dat precies en wie wordt daar beter van?


Meer kippen dan mensen

In Nederland wonen op dit moment ruim honderd miljoen kippen. In Nederland wonen nu 16,9 miljoen mensen. Er zijn dus zes keer zoveel kippen als mensen in Nederland. In Venray, de gemeente met de meeste kippen, zijn er bijna 86 kippen per persoon.

Top 3

De meeste kippen worden gehouden in Gelderland, Overijssel en Limburg. Venray is landelijk het epicentrum voor de pluimveeteelt, gevolgd door Ede en Barneveld op de Veluwe. In Venray zijn ruim 3,7 miljoen kippen. In Ede 3,6 miljoen en in Barneveld 3,2 miljoen.

Meeste eieren van de wereld

Van alle kippen is ongeveer de helft alleen in dienst om eieren te leggen: de leghennen. Dat zijn er dit jaar ruim 46 miljoen in Nederland. Nederland is de grootste eierexporteur ter wereld. Kippen die voor het vlees worden gefokt, de vleeskuikens, zijn ongeveer met z’n 47 miljoenen. De overige kippen zijn voornamelijk de ‘ouderdieren’, de hennen die leghennen en vleeskuikens maken en daarna soepkip worden.

47 miljoen vleeskuikens

Die 47 miljoen vleeskuikens zijn wel telkens andere, want ze worden geslacht zodra ze zes weken oud zijn. Per jaar worden er ongeveer 552 miljoen kippen geslacht. Oftewel zo’n anderhalf miljoen per dag. Het gaat vooral om vleeskuikens; de rest zijn soepkippen. Het grootste deel daarvan wordt geëxporteerd; vooral naar Afrika.

2,2 kilo in zes weken

Veruit de meeste slachtkuikens in Nederland worden opgekweekt tot plofkip. Dat wil zeggen: een kuiken van 50 gram wordt in 6 weken een slachtkip van 2,2 kilo.

Arme hanen

Aan hanen heeft de industrie maar weinig. Hun vlees levert minder op dan dat van hennen, en ze leggen uiteraard geen eieren. De hanen worden bijna allemaal vergast met kooldioxide. Een deel eindigt daarna als diervoer.

Kipfilet

Een Nederlander eet gemiddeld ruim 22 kilo aan pluimvee per jaar. Dat is vooral kip: 18,4 kilo per jaar; iets meer dan 350 gram per persoon per week. En dan het liefst kipfilet.

Steeds minder bedrijven

In Nederland waren vorig jaar 2.090 kippenbedrijven. Dit jaar zijn dat er waarschijnlijk iets minder. Het aantal bedrijven daalt gestaag. In 2000 waren er nog 3860. Dat komt door de schaalvergroting; steeds minder bedrijven met steeds meer kippen. Leghenbedrijven hadden vorig jaar gemiddeld 58.000 kippen; dat is bijna de helft meer dan het gemiddelde bedrijf in 2000. De gemiddelde werkgelegenheid is met slechts 11 procent gestegen.

6 eieren per week

De eierproductie per kip is in de afgelopen jaren snel gestegen: aan het eind van de negentiende eeuw legde een leghen zo’n 80 eieren per jaar, maar nu zijn dat er meer dan 300; zo’n 6 per week. In 2012 werden er in Nederland ruim 10 miljard eieren gelegd. De stijging in het aantal eieren ligt vooral aan beter voer, efficiëntere huisvesting en selectie van legkippen die veel eieren produceren.

Legbatterijen verboden

In de EU zijn legbatterijen sinds 2012 verboden. Er zijn nog wel kippenstallen die op een legbatterij lijken. Daar kwamen vorig jaar 1 miljard eieren vandaan. Deze worden verwerkt in bijvoorbeeld pasta en sauzen. Vorig jaar werden al meer dan 7 miljard scharreleieren geproduceerd. Ook werden 1,5 miljard vrije uitloopeieren geproduceerd, en 500 miljoen biologische eieren. Ongeveer 70 procent van de Nederlandse eieren wordt geëxporteerd.

Bron: NRC Weekend; 22 november 2014

1 opmerking:

  1. Geweldig artikel. Kees. Inderdaad, Nederland is een groot exporteur van eieren. Ook van vlees. Maar nederland is ook een groot IMporteur van landbouwproducten. Het eten van al die beesten komt grotendeels uit het buitenland. Wij blijven zitten met de shit en lopen veel gezondheidsrisico's. Wanneer komt er een einde aan de waanzin?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.