dinsdag 14 oktober 2014

Varkens-ondernemers klagen over lesstof basis onderwijs

De Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) heeft een meldpunt geopend waar fouten over ‘suggestieve, foute, misleidende en/of niet objectieve’ leermiddelen over de landbouw gemeld kunnen worden. Dat alles moet leiden tot een ‘zwartboek’.


Valse lesstof

Zo heet het meldpunt, dat via een e-mail adres opereert. Ingrid Janssen, voorzitter van de NVV, laat weten wat de directe aanleiding was voor het instellen van het meldpunt. Een zoon van een varkens-ondernemer moest de gang op omdat hij het niet eens was met de lesstof.
Op het meldpunt zijn meerdere voorbeelden te zien van lesstof over dierhouderij.

Voorbeelden

De NVV vindt de volgende teksten uit de lesmethode ‘Wijzer door natuur en techniek’ van schoolboekenuitgever Noordhoff onjuist.
“Boeren hebben de meeste natuur in akkers en weilanden veranderd. Daar is geen natuurlijk evenwicht. Er groeit vaak maar één plantensoort”.
“Ook het vee leeft niet natuurlijk. In de bio industrie leven dieren in grote aantallen dicht op elkaar. (…..) Bioboeren (biologische boeren) werken op een natuurlijker manier”.

Dierenwelzijn

En dat, zegt de NVV, terwijl de varkens-ondernemers meer doen aan dierenwelzijn dan ze wettelijk verplicht zijn!!

Mallotige actie

Zo zegt Hans Baaij van ‘Varkens in nood’. Hij vervolgt: “Het steekt ze, denk ik, omdat het 100 procent waar is wat in dat lesboek staat. Het onderliggende probleem is dat de varkens-ondernemers zo weinig ontvangen voor hun biggen en varkens dat er geen geld meer is om iets te doen aan dierenwelzijn. De supermarkten knijpen de ondernemers uit. Laat ze daar hun pijlen op richten”

Noordhoff

Woordvoerster Beitie Bruinsma van Noordhoff zegt: “Wij zijn de mening toegedaan dat wij feiten zorgvuldig hebben weergegeven. Uiteraard is ons lesmateriaal niet bedoeld om opvattingen over welk onderwerp ook te verspreiden”.

Eerdere poging

Het VVD lid van de Tweede Kamer, Helma Lodders, probeerde vorig jaar al de lesstof van ‘Maandtaak’ over ‘dierenfabrieken’ veroordeeld te krijgen. De lesstof meldde: “Veel boerderijen hebben tegenwoordig meer weg van dierenfabrieken, omdat de dieren in de bio-industrie amper buiten komen en veelal worden vetgemest.

Bron: “Boeren openen meldpunt voor klachten over lesstof”; de Volkskrant, 8 oktober 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.