zondag 19 oktober 2014

Herenboeren Boxtel; voorbeeld voor Deurne?

Herenboeren Boxtel is een initiatief van een groep inwoners uit Boxtel. Wij willen grip krijgen op wat we eten. Voedsel is een primaire levensbehoefte en wij willen gezond en lekker eten voor een goede prijs. Wij willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.


Herenboerderij

We willen weten waar ons voedsel vandaan komt. Daarom gaan we met elkaar een eigen herenboerderij starten. Het is toch fantastisch als ons eten in ons eigen dorp wordt geproduceerd? Wat is er leuker dan op je eigen boerderij je boodschappen gaan doen? Als je wilt dat dingen veranderen, dan kun je maar beter zelf het initiatief nemen. En dat doen wij. Met groot enthousiasme en in het volste vertrouwen dat het ons gaat lukken. 

Puur en eerlijk voedsel

Wij gaan een goed georganiseerde boerderij opzetten, waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

Kleinschalig

Wij zetten gezamenlijk een herenboerderij op. Het wordt een kleinschalig gemengd boerenbedrijf met een boer die het werk gaat doen, vandaar de naam 'herenboeren'. Ieder van ons wordt herenboer. Wij hebben uitgerekend dat dit haalbaar is als er 200 huishoudens meedoen, inclusief kinderen komt dat op 500 personen.

Coöperatie

We gaan een voedselcoöperatie oprichten met leden. Uit de leden wordt een bestuur gekozen dat de dagelijkse zaken beheert. Eenmaal per jaar is er een ledenvergadering waarin de leden meebeslissen over de veehouderij, het jaarlijkse teeltplan en wat er verder aan activiteiten wordt georganiseerd. De leden van de coöperatie kunnen meewerken op de boerderij, maar dat hoeft niet. We zijn per slot van rekening herenboeren.

Meedoen

Meedoen betekent dat u, als huishouden, lid wordt van de voedselcoöperatie, dat u eenmalig € 2000,- inlegt als investering en dat u daarna zo’n 45 weken per jaar voor gemiddeld € 25,- per week producten van de boerderij afneemt: groenten, fruit, aardappels, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees.  Met de inleg van € 2000,- wordt u voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij voor onbepaalde tijd.

Terrein

Om 500 mensen te kunnen voeden is een terrein van 20 ha. nodig. Op de boerderij wordt geboerd met respect voor de boer, de dieren, de bodem, de natuur en de cultuurhistorie.

Deurne?

Dit kan toch ook in Deurne! Wie neemt het initiatief? Wie overlegt met het bestuur van de gemeente om medewerking te krijgen? De toekomstige ‘Proeftuin Langstraat’ lijkt een prima plek om te starten met onder andere dit initiatief. Plaats genoeg. Zonde als er alleen maar mais komt te staan. Deurne heeft verschrikkelijk veel behoefte aan nieuwe agrarische vormen die passen bij deze tijd.

Bron: Herenboeren Boxtel; oktober 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.