woensdag 15 oktober 2014

Drama mestvergister Biogas; lesje voor het bestuur van Deurne?

Regelmatig bericht het Brabants Dagblad de laatste weken over de mestvergister van Biogas Nistelrode. Uit de litanie van verontrustende berichten hier enkele passages. Het is te hopen dat het college van B&W Deurne zich goed laat informeren over alles dat hier fout ging.


17 september: Onderzoek naar vervuiling

Het bestuur van de provincie vermoedt dat het terrein van Biogas Nistelrode aan de Loosbroekseweg ernstig is verontreinigd. Onderzoek wordt ingesteld. Het terrein is afgezet met hekken. Op last van de Omgevingsdienst Brabant Noord is vanaf vrijdagmiddag een lekkend bassin met vloeibaar afval van het mestverwerkingsbedrijf leeggepompt. De omgevingsdienst neemt in en bij het bassin grond- en grondwatermonsters. Een medewerker van de omgevingsdienst voelde zich woensdagmorgen ernstig bedreigd door de ondernemer. Voor de vervolgwerkzaamheden is daarom politiebegeleiding ingeroepen.


5 oktober: Vervuild water geloosd

Waterschap Aa en Maas en de Omgevingsdienst Brabant-Noord hebben zaterdag een eind gemaakt aan de lozing van zwaar verontreinigd afvalwater op het riool. De rioolwaterzuivering in Vinkel heeft hiervan ernstige overlast ondervonden. Het vervuilde water zou, volgens een provinciewoordvoerder, afkomstig zijn van het bedrijf Biogas BV in Nistelrode. Tegen de eigenaar zal proces verbaal worden aangetekend. Het afvalwater bevatte extreem veel mesthoudende stoffen. De hoeveelheid stikstof was 10 keer de toegestane norm. Het waterschap houdt de situatie ter plaatse nauwlettend in de gaten. Er vindt ook nog vervolgonderzoek plaats.


9 oktober: Bernheze ernstig bezorgd over veiligheid

Wethouder Rien Wijdeven (Bernheze) maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid bij Biogas Nistelrode. "Misschien moeten we als overheid zeggen: sluit het bedrijf maar." Dat zegt Wijdeven naar aanleiding van de problemen die Biogas Nistelrode veroorzaakt. Zo moest een lekkend bassin met afval van een mestvergistingsinstallatie worden leeggepompt door de milieudienst van de provincie en afgevoerd naar een tijdelijke opslag. Afgelopen zaterdag moest die dienst samen met waterschap Aa en Maas uitrukken om een lozing op het riool door het bedrijf een halt toe te roepen. Het bedrijf krijgt een rekening van 100.000 euro voor de opruimkosten. Bovendien moet het bedrijf het illegaal aangelegd bassin afbreken.


14 oktober: Bernheze wil doorpakken

De gemeente Bernheze richt het vizier op Biogas Nistelrode. Het college van B en W wil snel in kaart brengen wat daar allemaal niet deugt. Dat bedrijf is de laatste weken in het nieuws gekomen door een lekkend bassin en lozing op het riool. Wethouder Rien Wijdeven meldt: "We gaan kijken naar vier sporen: het milieu, vergunningen voor bebouwing, rioolaansluiting en brandveiligheid. We willen mogelijke risico's in beeld brengen." Bernheze trekt op samen met de provincie Noord-Brabant, Omgevingsdienst Brabant-Noord, waterschap Aa en Maas en brandweer. "We willen doorpakken."


Wordt vervolgd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren kan m.b.v. onderstaand formulier.
Je bericht zal z.s.m. door de redactie worden beoordeeld en geplaatst, mits deze voldoet aan de hiervoor geldende criteria.