zaterdag 28 juni 2014

De kracht van Deurne; Krijgt Deurne een groen station?

Michel Lintermans is landelijk bestuurslid van Rover en inwoner van Deurne. Als het aan hem ligt wordt het station van Deurne een parkachtige omgeving. Het groene station laat reizigers zien hoe groen Deurne is. Michel is inmiddels een jaar bezig om bedrijven en maatschappelijke organisaties te interesseren en te mobiliseren.


De kracht van groen

Michel zegt: “Het NS station is grijs en somber; dat klopt niet met de omgeving van Deurne die prachtig is”. Op reis in binnen- en buitenland zag Michel hoe je met relatief simpele middelen een station tot een prettige verblijfsplek kunt maken. Volgens hem voelen mensen zich in een prettige omgeving ook veiliger. “Als het er netjes en verzorgd uitziet is er ook minder vandalisme.” Bovendien is een groen station een visitekaartje voor Deurne en is het dus goed voor de detailhandel en het toerisme.

Groene actie

Michel heeft, samen met enkele imkers, al weidebloemen uitgezaaid langs het spoor. Op de glazen geluidswal bij het station komen stickers van dieren die in de Peel leven. Samen met Teun Hoeks, student aan de Groene Campus, maakte hij een ontwerp voor vergroening van het station. Het plan omvat grote plantenbakken op kale perrons, sedum op de daken van stationsgebouw en wachtruimte, zonnepanelen en led lampen.

KRNWTR en meer

Nog deze zomer realiseren ProPail en Brabant Water samen een water tappunt op het station, zodat reizigers hun waterflesje gratis kunnen bijvullen. Op het grijze elektriciteitshuisje naast de fietsenstalling komt, als herinnering aan het groene verleden, een grote foto van het oude station. De afvalbakken op het station worden bekleed met tekeningen van Deurne, die worden gemaakt door verstandelijk gehandicapten via de Stichting Beeldend Schoon. Ook komt er een ‘boekenzwerfkast’, een kast waar reizigers boeken kunnen inzetten en uithalen.

Stationsplein

Het stationsplein wordt opnieuw ingericht. Natuurlijk met veel groen. Op de gevel van het station komt een foto van het dorpsplein van Deurne met de tekst van het bekende lied ‘Het Dorp’. Het autoverkeer wordt omgeleid en er komt een ‘kiss + ride strook’.

Kosten

De opknapbeurt kan, volgens Michel Lintermans, bekostigd worden uit subsidie, sponsoring en giften van bedrijven, bewoners en instellingen. Bij het project zijn nu al ongeveer 30 partijen betrokken. Michel zegt: “Over de kosten laat ik me niet uit, belangrijker is wat het oplevert: een mooier, gezelliger en veiliger station.”

Bron: OV Magazine