zaterdag 10 mei 2014

DUURZAAM NIEUWS 3 (met bijdragen van lezers)

Amerikaanse regering erkent klimaatverandering

De klimaatverandering is al harde realiteit, zeggen driehonderd experts in een belangrijk rapport van de Amerikaanse regering. Het rapport verschijnt op het moment dat het wereldwijde CO2-gemiddelde voor het eerst een volledige maand boven de symbolisch belangrijke grens van 400 ppm is geklommen.

Stem op je favoriete ondernemer

Acht inspirerende, innovatieve, jonge ondernemers. Met een heldere visie op ontwikkelingssamenwerking en aantoonbare ervaring in het werkveld. Eén van hen wint dit jaar de Simon Jelsma Award. Welke jonge ondernemer geef jij een duwtje in de rug? Tot en met 22 mei kan je je stem uitbrengen op jouw favoriete kandidaat!

Van Marius tot Megastal

In samenwerking met Trouw organiseert De Balie in Amsterdam op zondag 18 mei ‘De Dag van het Dier’: een verkenning van de emoties die dieren oproepen en van de positie van het dier in de Nederlandse samenleving in drie programma's.

Gewassen minder voedzaam door CO2

Een hogere concentratie CO2 in de lucht vermindert de voedingswaarde van gewassen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de waarden die rond 2050 worden verwacht, gewassen tot 10 procent minder voedzaam maken. Simpelweg meer eten van de gewassen is volgens de onderzoekers geen oplossing AFP


Mieren duurzame toppers

Alle mieren op aarde wegen samen meer dan zeven miljard mensen. De berekening komt van de Duitse bioloog Bert Hölldobler en de Amerikaanse bioloog Edward Wilson in hun gezamenlijke boek The Ants (1990). Het is een fascinerend feit. Mieren zijn voortdurend druk in de weer, sjouwen van hot naar her en… laten geen spoor van afval achter. Integendeel, ze dragen ook nog eens bij aan het algemeen nut door juist afval op te ruimen, de grond te verluchten en schadelijke insecten in toom te houden.Vanuit ecologisch perspectief bezien zijn mieren, vergeleken met mensen, absolute duurzame toppers.