dinsdag 6 mei 2014

DUURZAAM NIEUWS 2 (met bijdragen van lezers)

Oceaantop


"De zee is vrijwel leeggevist. Consumenten, koop maar liever geen vis meer, want we lepelen de laatste restjes op". Dat was de boodschap van de Amerikaanse vice-president John Kerry tijdens de oceanentop die onlangs in Den Haag gehouden werd.

100%


Het Spaanse El Hierro, op de Canarische archipel, staat op het punt om het eerste eiland ter wereld te worden dat voor 100 procent op hernieuwbare energie draait. Voor de bewoners scheelt dat heel veel, zoals 40.000 vaten olie per jaar. (Duurzaam Actueel 5/5/14)

Minibieb


Een boekenkastje in je voortuin om boeken te delen met buurtbewoners? Wie in de regio Den Haag of Leiden woont kan vanaf 8 mei voor 40 euro een minibieb aanvragen bij Fonds 1818. Idee voor Deurne?

Food Film Festival


Het Food Film Festival is een initiatief van de YFM (Youth Food Movement). De YFM is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge food professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten, die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie. Westergasfabriek Amsterdam, 10 en 11 mei.

Fair Trade Dag


Op zaterdag 10 mei is weer de jaarlijkse World Fair Trade Day. In de Wereldwinkel kan je dan heerlijke thee in verschillende smaken proeven met bijzondere stukjes chocolade. Voor de koffiedrinkers is er koffie met Max Havelaar keurmerk

Deurne Millennium gemeente


In 2013 is Deurne Millenniumgemeente geworden. Verschillende organisaties en groepen mensen in Deurne werken al jaren aan deze doelen. Op zaterdag 10 mei presenteren zich een aantal groepen van 10 tot 16 uur op een markt in de hal van het gemeentehuis, gelijktijdig met de planten- en tuinmarkt op de Markt.

Markt Groen Deurne 2014


Deze wordt gehouden op zondag 14 september 2014. Natuur- en milieuorganisaties, milieuvriendelijke en duurzame bedrijven kunnen zich die middag presenteren. De inschrijving voor deelname is gestart.

Ongelijkheid


“De geschiedenis van ongelijkheid is altijd door en door politiek geweest”. Thomas Piketty in zijn opzienbarend boek ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’.

Twinkeltje, nieuw winkelconcept


In Deurne wordt een nieuwe winkel  geopend volgens een Finse formule met de onuitsprekelijke naam “itsepalvelukirpputori”. iedereen kan bij Twinkeltje een “winkeltje” huren om er zelfgemaakte of tweedehands spullen te laten verkopen. De verkoper richt zelf zijn winkeltje in en heeft daar verder geen omkijken naar. Twinkeltje wil zoveel mogelijk een groene onderneming zijn. Het hergebruik van spullen wordt bevorderd en het milieu wordt ontzien. Twinkeltje gaat 1 juni 2014 open. Meer nieuws volgt.

Maak je eigen duurzaam nieuws.

Stuur je bijdrage aan DUURZAAM NIEUWS naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com. Draag bij aan een toekomstig duurzaam Deurne.