maandag 10 maart 2014

Walnoot & Wilg, educatie boerderij

In Nederland werken steeds meer boeren duurzaam, grondgebonden, biologisch, ecologisch, kleinschalig aan kwaliteits producten. Volgens velen  zijn ze de voorhoede van de ‘Nieuwe Land- en Tuinbouw’. De Oost Brabantse agrarische transitie kan alleen maar baat hebben bij dit soort voorbeelden.


Natuurgebied

In het prachtige natuurgebied Het Groene Woud ligt op de grens van Oirschot en Best de Educatieboerderij Walnoot & Wilg. Deze boerderij en de landerijen van Frances en Kees Scheepens, vormen een huis voor vele runderen van het Groene Woud Rund (Aberdeen Angus Rund) en varkens van het Duke of Berkshire ras.

Het Groene Woud

Het Groene Woud is een gebied van 35.000 hectare in de driehoek Eindhoven-Tilburg-’s-Hertogenbosch. Het gebied kent een kern van 7.500 hectare aan natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. De overheid riep het gebied in 2005, naast  negentien andere gebieden, uit tot Nationaal Landschap wegens zijn kenmerken.
Wat het Groene Woud bijzonder maakt is de kleinschaligheid en daardoor de grote variatie in het landschap. De oorsprong hiervan voert ver terug in de tijd, toen de mens begon met het ontginnen van de woeste gronden. Dat is nog goed te zien aan de bolle akkers, die ontstonden door bemesting van arme gronden met heideplaggen en mest. Of aan de uitgestrekte populierenweides, zogenaamde coulisselandschappen.

Excursies

Sinds 2002 organiseert Kees Scheepens (in samenwerking met Brabants Landschap) onder de noemer ‘Het Groene Woud Rund’, excursies door het Groene Woud. Op safari naar het natuurras Aberdeen Angus in elektrische golfkarretjes. Leuk voor een personeelsuitje of een familiefeestje! Tijdens de safari ziet u met eigen ogen hoe dit rund leeft in vrijheid, het hele jaar door buiten en één met de natuur.

Andere activiteiten

Bij Walnoot & Wilg zijn er ook proeverijen met streekproducten en lezingen over het Groene Woud Rund en The Duke of Berkshire. Daarnaast wordt de cursus 'varkens luisteren georganiseerd en een cursus 'varkenssignalen voor varkenshouders'.

Boerderijwinkel

In de boerderijwinkel zijn verse streekproducten te koop. Van spelt worstenbroodjes, ambachtelijke boerenmetworst en vers vlees van ‘The Duke of Berkshire’ tot een luxe- of variatiepakket van het ‘Groene Woud Rund’, vers gelegde eieren van het ‘Groene Woud Hoen’, vruchtensappen, kazen en overige streekproducten.

Bron: Walnoot en Wilg; educatie boerderij in het Groene Woud