donderdag 13 februari 2014

Kandidaat voor de gemeenteraad?; wat wil je, wat kun je?

Nog ruim een maand en we gaan kiezen voor de toekomstige gemeenteraad. Er is veel gezegd en geschreven over het afnemende animo van inwoners voor een baantje in die gemeenteraad. Toch hebben politieke partijen lange kieslijsten gepubliceerd met soms wel 50 namen.


Hoe kiezen inwoners?

Het is bekend dat verkiezingsprogramma’s slechts door weinig kiezers worden gelezen. Sommige kiezers maken gebruik van internet sites als ‘stem wijzer’. Maar die sites zijn allemaal landelijk en je hebt er weinig aan voor een lokale verkiezing. Het schijnt zo te zijn dat veel kiezers die naar een stemlokaal gaan hun keuze bepaald hebben onder invloed van traditie en de voorkeur van familie en vriendenkring.

Bewust voor een kandidaat kiezen?

Tegenwoordig geen probleem zou je zeggen. Er zijn volop mogelijkheden om via social media kennis te nemen van de individuele standpunten van kandidaten. Al eens geprobeerd? Het lijkt erop alsof kandidaten alleen de standpunten aanhangen die in het kiesprogramma van hun partij staan.

Helpt propaganda?

Niet echt want propaganda probeert kreten zonder inhoud te verkopen. En wat zeggen ballonnen, hoedjes, cadeautjes, vlaggen, posters, popcorn, buttons, rozen en andere niemendalletjes over de standpunten van kandidaten voor de komende vier jaar?

Wat weten we wel?

Via de social media worden de kiezers door de kandidaten perfect op de hoogte gehouden van alle niet-relevante informatie. Zo weten we naar welk café ze gaan, waar ze sporten, welk lintje ze doorgeknipt hebben, wie hun vrienden zijn, waar ze werken, in welke trein ze zitten, wat hun kinderen doen, of ze kunnen voetballen, wat ze graag eten, welke film en/of TV programma ze de moeite waard vinden en op welke school ze voorgelezen hebben.

Nog 6 weken

Kandidaten in Deurne hebben nog zes weken de tijd om de kiezers te laten weten waarom ze de moeite waard zijn om op te stemmen. Wat de kiezer wil weten is niet alleen het programma van de partij, maar alles dat de kandidaat zelf belangrijk vindt. En niet alleen wat belangrijk is voor een straat, wijk of dorp, maar wat Deurne nodig heeft. Deurne staat voor enorme opgaven. Op wie kan de kiezer vertrouwen? Laat je horen, kandidaat! Met je eigen verhaal! Dat is eerlijk, dat heeft de kiezer nodig. Misschien gaan er dan meer mensen in Deurne naar het stemlokaal. En neem afscheid van de niemendalletjes over jezelf op de social media. Daar wordt je alleen zelf beter van.

Reageren?

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com