zondag 2 februari 2014

De Ossenbeemd, bloeiend hart van duurzaamheid in Deurne

De Ossenbeemd ondergaat een verjongingskuur. Het terrein ligt er prominent bij,  toegankelijk vanaf de parkeerplaats aan het Haageind. De winter  was het toneel van tal van vernieuwingen. Het bezoekerscentrum is duurzaam opgeknapt. Bij de ingang van het terrein is nu een aantrekkelijk speeltuintje voor de jongste jeugd. Alle tuinen liggen er prima bij en een ronde hut met rieten kap maakt nieuwsgierig naar het pad van duurzaamheid dat bijna klaar is.


Vrijwilligers

Het belangrijkste van alle ontwikkelingen is de groei van het aantal vrijwilligers die de Ossenbeemd dragen en maken. Woensdagavond 29 januari was er weer een inloopavond voor nieuwe belangstellenden. Er is al een 30-tal vrijwilligers actief en deze avond werd het team met bijna 10 nieuwe mensen uitgebreid.

Veel taken

Een folder maakt duidelijk dat iedereen wel een bijdrage kan leveren op de Ossenbeemd. Er is altijd werk in de tuin en het ontmoetingscentrum en de vele bezoekers worden gastvrij ontvangen. Steeds meer scholieren doen mee aan bos- en waterprojecten en nieuwe manieren om de jeugd te betrekken zijn in ontwikkeling. Ook in 2014 zullen verschillende evenementen georganiseerd worden. De Markt Groen Deurne komt er weer aan en mogelijk ook een ‘nacht van de nacht’, en een ‘boomfeestdag’.

Nelly, Riet, Han en Henk

Zomaar een greep. Nelly Wouda en Riet Hendriks
zijn twee van de vrijwilligers die zich als gids inzetten voor de jeugd. Ze stralen van enthousiasme en betrokkenheid als ze vertellen over hun passie: de jeugd verbinden met de natuur. Han Baselier hoort bij de jeugd en het bijzondere is dat hij zelf een straatkrant verzorgt. Hij maakt alle teksten zelf, weet veel over dieren en heeft al 20 abonnees. Henk Kerkers brengt zijn tijd graag door in het gezelschap van verloren groenten. Groenten die vroeger bij Deurne hoorden, verdrongen werden door nieuwe soorten en nu weer volop in de belangstelling staan.

Natuur beleven

Er is zoveel te zien en te beleven op de Ossenbeemd. Steeds meer en steeds nóg interessanter. De belangrijkste doelgroep zijn jongeren. Met duurzaamheid ben je vooral bezig voor en met toekomstige inwoners. Zoals op een van de folders van de Ossenbeemd staat: “Wat de wereld nodig heeft, is duurzame ontwikkeling; materieel toereikend, ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig”. Dat verwoordt de toekomst van Deurne.

Belangstelling?

Veel inwoners van Deurne waren nog nooit op de Ossenbeemd. Ga eens kijken en een nieuwe wereld gaat voor je open. Een groene wereld met een groen hart.

Meer weten?


Kijk op de site van de Ossenbeemd