zondag 23 februari 2014

De kracht van Deurne; Zelfstandig ondernemers van Deurne: maak kennis met het ‘broodfonds’

Een broodfonds is een collectief van twintig tot maximaal vijftig zelfstandig ondernemers, die elkaar financieel helpen als ze een periode arbeidsongeschikt zijn. Een broodfonds is een betaalbaar en transparant alternatief voor de ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’ (AOV). Het is bekend dat twee derde van de zelfstandig ondernemers niet AOV verzekerd is.


Zo werkt het

Deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfondsrekening. Er is keuze uit acht niveaus, van 35 tot 115 euro.  Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij/zij van de andere deelnemers een kleine schenking. De schenkingen zijn voldoende om van te leven. Zolang er niemand ziek is, bouwt het broodfonds op alle rekeningen reserves op.

Vertrouwen

Een broodfonds werkt op basis van onderling vertrouwen en afspraken. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie ze toelaten. Een nieuwe deelnemer moet aantonen dat hij/zij al een jaar van zijn/haar onderneming kon rondkomen. Dat moet met jaarcijfers worden aangetoond. Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten.

Broodfondsen in Nederland

Al meer dan 2500 ondernemers nemen deel aan tweeënzeventig actieve broodfondsen. Daarnaast zijn er nog achtentwintig groepen in oprichting. Het eerste broodfonds bestaat al sinds 2006. Nieuwe groepen worden geholpen door de zogenaamde ‘Broodfondsmakers’.

Broodfonds in Deurne?

De Deurnese ondernemers Joëlle van Nunen-Derix en Marriet van Osch  nodigen ondernemers uit voor een informatie avond. Die wordt gehouden op woensdag 9 april in de GOED locatie, Heuvelstraat 16, vanaf 19.00 uur. Belangstellenden kunnen zich voor 14 maart aanmelden bij joelle@upcmail.nl. Daar is ook meer informatie beschikbaar.