donderdag 16 januari 2014

Wereldvoedsel vraagstuk


De kracht van Deurne; leerlingen van het Hub van Doornecollege bogen zich op 9 januari over het wereldvoedsel vraagstuk . Ze werden wereldjournalisten.Ongelijkheid in de wereld

Donderdag 9 januari vond op het Hub van Doornecollege in Deurne het project Wereldjournalisten plaats. Het doel van dit project is jongeren bewust te maken van de ongelijkheid in de wereld. Wereldjournalisten is een journalistiek programma dat zich geheel binnen de muren van de school afspeelt.

Training

Gedurende de hele dag trainden speciale medewerkers van het Wereldpodium enkele leerlingen in interview- en presentatie-technieken. Tegelijkertijd namen ze hen mee in hun kennis over fair trade en milieu en landbouw.

Wereldpodium

Het Wereldpodium wil zijn wat het woord belooft: een podium waarop de wereld te gast is. Gestart in Tilburg, in juni 2007, betrekt het Wereldpodium mensen bij internationale ontwikkelingen. En dan met name bij ontwikkelingen die hen nationaal raken.

Talkshow

Aan het eind van de training brachten deze leerlingen hun kennis en vaardigheid in praktijk tijdens een talkshow in de aula. De andere leerlingen volgden gedurende de dag gastlessen en workshops over het thema. Als afsluiting waren ze publiek bij de talkshow.

Gasten

Op het podium interviewden de leerlingen, die ondertussen de titel 'Wereldjournalisten' droegen, speciale gasten. Mette Groen van Noticias vertelde over fair trade producten. Niek Engberts, docent geschiedenis op het Hub van Doornecollege, tevens lijsttrekker van GroenLinks, vertelde over zijn idealen en die van zijn partij. De interviews werden afgewisseld met optredens van Jasper Buiten. Hij speelde op zijn gitaar bekende en minder bekende protestsongs. Ook hij ontkwam niet aan de scherpe interviews van de wereldjournalisten. Jasper vertelde hoe via muziek een boodschap de wereld over kan gaan en mensen bewust kan maken.
Deze dag hebben de VMBO'ers van Deurne bewezen al op jonge leeftijd een kritische en bewuste houding te kunnen hebben. De leerlingen weten nu wat zij kunnen doen om bij te dragen aan een betere wereld.

Bron: DMG; Deurne Media Groep; 10 januari 2014; met dank