zaterdag 18 januari 2014

Explosieve groei sojateelt; gevaar voor milieu, dieren en mensen

Waardevolle natuur en diersoorten komen in de verdrukking door de 'explosieve groei' van sojateelt in Zuid-Amerika. Dat concludeert het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het vandaag (16 januari 2014) gepubliceerde rapport ‘The Growth of Soy’. Nederland is een van de grootste importeurs van soja in de wereld


Problemen

De natuurorganisatie waarschuwt in het rapport voor de negatieve gevolgen van sojateelt. 'In Zuid-Amerika zijn al miljoenen hectares natuur in onder meer de Amazone, Cerrado en het Atlantisch Woud aan de Braziliaanse kust verdwenen', meldde het WNF. Bekende diersoorten als de reuzenmiereneter en de jaguar raken daardoor verder in de problemen.

'Wij eten de natuur op'

Volgens het WNF gebruiken we meer soja dan we beseffen. 'Het overgrote deel van sojateelt wordt namelijk verwerkt in veevoer voor de productie van vlees, melk en kaas. Als je een kilo kip koopt, kan daar een pond soja voor zijn gebruikt', aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. 'Eigenlijk eten wij langzaam de natuur in Zuid-Amerika op', zegt hij.

Nederland

In Nederland zou de soja zelfs niet aan te slepen zijn. 'Nederland is na China 's werelds grootste importeur van soja', stelt het WNF, dat supermarkten oproept verantwoorde soja aan te kopen. Consumenten krijgen het advies minder vaak vlees en zuivel in te slaan en ook eens vegetarisch te eten.

Natuur bedreigd

Als consumenten hun eetgedrag niet veranderen, kan dat grote gevolgen hebben voor de
natuur. 'De grote vraag naar vlees en zuivel zorgt ervoor dat de sojateelt voor veevoer tot 2050 wereldwijd nog eens verdubbelt', becijferde het WNF.

Wereldprobleem

De gevolgen voor het milieu beperken zich volgens het WNF niet tot Zuid-Amerika. 'Ook in Noord-Amerika hebben prairiegebieden plaatsgemaakt voor eindeloze sojavelden.' Wereldwijd zou het soja-areaal ruwweg een oppervlakte beslaan van Frankrijk, Duitsland, België en Nederland samen.

Goede voornemens

Nederland is, volgens het WNF, een van de voorlopers in de wereld wat betreft goede voornemens. Nederlandse bedrijven hebben beloofd dat ze in 2015 voor de binnenlandse productie van vlees, zuivel en eieren geheel zijn overgestapt op 'verantwoorde' soja met het zogeheten RTRS-keurmerk.

Deurne

Wat zeggen de verkiezings programma’s van de Deurnese politieke partijen over dit probleem? Of is Deurne niet een deel van de wereld? Is soja geen probleem in Deurne?

Reageren?

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com

Bronnen: Wereld Natuur Fonds; 16 januari 2014, Parool, Algemeen Dagblad, Pig Business, Bio journaal etc.