zondag 22 december 2013

De Stoerderij

De Stoerderij is een boerderij met stoere waterbuffels. In 2010 is de boerderij gestart met de aankoop van negen vrouwelijke waterbuffel kalveren. In augustus 2012 werden de eerste "stoere" kalfjes geboren en is de productie van biologische buffelmelk gestart.


Kudde

De familiekudde telt op dit moment 25 waterbuffels en deze lopen het hele jaar door buiten in een aantal weilanden in Son en Breugel. De Stoerderij werkt als enige waterbuffelboerderij van Nederland met een familiekudde. Dat wil zeggen dat  alle waterbuffels bij elkaar lopen in een groep. Niet alleen de volwassen dieren, maar juist ook de kalfjes worden bij de kudde gehouden.

Blije buffels

De voordelen van het werken met een familiekudde zijn : betere diergezondheid voor zowel kalf als moeder (meer stabiliteit, minder stress, betere weerstand), meer ruimte voor natuurlijk gedrag, geen wisselingen in kudde waardoor de rangorde bepaald blijft en tot slot; het kalf wordt opgevoed door de beste opvoeder, namelijk de eigen moeder.

Sterke buffels

Bij vrijwel elke melkveehouderij (met koeien, geiten, schapen of buffels) in Nederland worden de kalfjes direct na geboorte gescheiden van hun moeder. Niet bij De Stoerderij, daar mag het kalfje vanaf de geboorte bij de kudde blijven en melk drinken bij zijn of haar moeder. En daar krijg je heel blije en sterke waterbuffels door.

Minder melk

Het enige nadeel is dat het kalf een groot deel van de moedermelk drinkt en daarmee zijn de opbrengsten voor de boer lager. Maar; een kudde hele blije buffels is belangrijker.

De waterbuffel

Van oorsprong komt de waterbuffel uit Azië waar het dier veel wordt gebruikt als trekdier in de rijstvelden. Al geruime tijd worden de dieren in Europa (voornamelijk Italië) gehouden voor het produceren van melk en in mindere mate voor het vlees. Het meest bekend product is de verse kaas Mozzarella, die van buffelmelk gemaakt wordt. Tenminste; de échte Mozzarella wordt van buffelmelk gemaakt en niet van koemelk.

Uit Deurne

De waterbuffels van De Stoerderij zijn afkomstig van Piet Vogels uit Deurne. Piet begon 10 jaar geleden als de eerste Nederlander met het melken van buffels. Hij haalde zijn dieren uit Italië en de "stoere" buffels zijn dus nakomelingen van deze Italiaanse buffels.

Biologisch

De Stoerderij kiest voor een biologische bedrijfsvoering om zijn waterbuffels zo natuurlijk mogelijk te laten leven. Bij de biologische veehouderij staat de samenhang tussen plant, dier, mens en omgeving centraal.  Er wordt dus geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tevens worden er diervriendelijke normen gesteld aan bijvoorbeeld de hoeveelheid stalruimte, de verplichte weidegang, de grootte van het weiland en de wijze van medische zorg.

Weidegang

Iedere dag van het jaar weidegang, dat is heel uniek voor een melkveehouderij.

Bron en meer informatie: De Stoerderij