donderdag 7 november 2013

Frank en Frij

De kleinschalige, natuurlijke varkenshouderij bestaat al zo’n twaalf jaar. Het begon omdat de eigenaar van Frank en Frij de uitdaging aanging om een nieuw soort, duurzaam varkensbedrijf te stichten.

Scharrelvarkens

De naam Frank en Frij is een eerbetoon. Vernoemd naar de eerste twee scharrelvarkens van Diana Saaman in Wehl.  Het groeide in 2001 uit tot een  varkensbedrijf: het varken terug in het landschap! Een natuurlijk varkensbedrijf waar economie en dierenwelzijn serieus zijn.

In groepen en buiten

Op Frank en Frij is het varken, zoals het is, welkom. Van big tot vleesvarken: alle dieren kunnen ten alle tijden buiten lopen of liggen binnen in stro; leven in groepsverband en mogen hun krulstaart gewoon houden! De dieren zijn bestemd voor levering aan consumenten van natuurlijk varkensvlees. Frank en Frij is een kleinschalig agrarisch bedrijf met respect voor varkens, dat gaat voor kwalitatief goed vlees.

Intelligente dieren

Varkens zijn intelligente dieren. De mens, de mensaap en de dolfijn/walvis gaan het varken in de intelligentie  ranglijst voor. Varkens kunnen uitstekend zien, ruiken en horen. Met hun snuit kunnen ze net zo goed tasten, als wij mensen met onze handen. Varkens scharrelen hun voedsel dan ook bij elkaar, door met hun snuit in de grond te wroeten. Met hun sterke gebit kunnen varkens van alles eten: wortels en paddenstoelen, maar ook kadavers en levende dieren. Behalve goed zien, ruiken en horen, kunnen varkens in hun eigen 'taal' communiceren. Varkens kennen zo'n veertig geluidsuitdrukkingen. Net als de mens en andere dieren, drukken varkens zich ook met hun houding uit. In de vrije natuur leven de zeugen (vrouwtjes) en biggen in hechte groepsverbanden.

Bron: Frank en Frij