donderdag 28 november 2013

De kracht van Deurne; Brasada en Pasada

De Stichting Brasada uit Deurne heeft een sterke band met Pasada in Dar es Salaam (Tanzania). Beide organisaties helpen slachtoffers van hiv en aids. Brasada (Brabantse activiteiten en service voor aidspatiënten in Dar es Salaam) is gevestigd in Deurne. Brasada heeft (nog) geen site, maar is bereikbaar via mcmanders@hotmail.com.


Pasada

Pasada werd in 1992 in Dar es Salaam opgericht toen een kleine groep mensen met aids hulp nodig had. Pasada werd en wordt gesteund door de Rooms Katholieke kerk, maar iedereen is er welkom. Het aantal Aids patiënten groeide explosief in Tanzania. Bij Pasada werken nu meer dan 100 professionele krachten, waaronder artsen, verpleegkundigen, sociaal werkers en laboranten. Daarnaast zijn er zo’n 150 vrijwilligers actief.

Aids discrimineert

Door armoede en discriminatie is een leven met aids in Tanzania extra moeilijk. Pasada richt zich op de armsten van de armen. Die mensen krijgen gratis hulp en alle nodige ondersteuning. Het palet van ondersteunende activiteiten is breed en omvat onder meer: medische hulp, voorlichting, thuiszorg, palliatieve zorg en training van hulpkrachten en vrijwilligers.

Brasada

Stichting Brasada uit Deurne steunt Pasada op alle mogelijke manieren. Die ondersteuning is mogelijk door giften en verkoop van lokale artikelen uit Tanzania. De nadruk van de ondersteuning ligt op de thuiszorg. Het werkgebied van de Stichting Brasada is inmiddels uitgebreid naar het Selian ziekenhuis in Arusha in het noorden van Tanzania.

Maria Manders

Deurnese Maria was in 2004 op vakantie in Dar es Salaam en kwam daar in contact met Pasada. Ze bood aan te helpen en was al snel aidspatiënten thuis aan het masseren. Verlichten van pijn, troost en persoonlijke aandacht waren daarbij sleutelwoorden. In Nederland werd Brasada opgericht. In 2013 gaat Maria nog steeds ieder jaar naar Tanzania.

Stichting Brasada

Belangstelling en financiële hulp zijn erg welkom. Alle financiële middelen worden in Tanzania uitstekend en direct besteed. Wil je meedoen?
Stichting Brasada; telefoon: 0493-312574
mcmanders@hotmail.com
rekening: 1301.24.176