vrijdag 4 oktober 2013

De kracht van Deurne; De Ossenbeemd in finale Groen-en-Doen

Samen werken aan groen


Groen en Doen gelooft in samen werken aan een mooi landschap. Groen en Doen is een programma van het ministerie van Economische Zaken en stimuleert en ontwikkelt vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en groen in de stad.

Vrijwilligers

In Nederland zijn op dit moment jaarlijks circa 100.000 enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de zorg voor natuur en landschap, meestal dichtbij de eigen woonomgeving. Deze vrijwilligers hebben zich verenigd in lokale vrijwilligersgroepen.

De Groen en Doen competitie

Om ervoor te zorgen dat Nederland mooier en groener wordt, startte in 2013
de tweede ronde van de Groen en Doen competitie. De competitie is bedoeld voor projecten van en/of voor vrijwilligers in natuur- en landschapsbeheer. Er is 100.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. Via een stemronde werden 8 finalisten geselecteerd. Voor de drie beste projectplannen zijn er prijzen van 25.000 euro te winnen.

De Ossenbeemd

Natuur- en Milieu-educatiecentrum De Ossenbeemd in Deurne is doorgedrongen tot de finale van de wedstrijd 'Groen en Doen'. Mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden is de stichting Ossenbeemd met deze uitverkiezing al zeker van een aanmoedigingsprijs van vijfduizend euro. Aan de competitie deden bijna vijftig projecten mee, waaruit er nu acht zijn geselecteerd op basis van internetstemmen. De 'vernieuwing van De Ossenbeemd' – dat zich in de voorbije jaren heeft getransformeerd in een vrijwilligersorganisatie – kreeg 725 stemmen en was daarmee vijfde in de totale lijst.

Eindstrijd

Tot 31 oktober hebben de finalisten tijd om hun plannen in te dienen. Een deskundige jury beoordeelt de plannen. Naar verwachting eind november wordt de uitslag bekend. In de jury zitten: Asceline Groot (senior adviseur communicatie bij ASN Bank), Hans Marijnissen (redacteur Duurzaamheid en Natuur bij Trouw), Chris Braat (directeur Free Nature), Lianne Schroder (boswachter en projectleider bij Natuurmonumenten) en Francis Bock (directeur WijkAlliantie).

Finale

Tijdens een feestelijke bijeenkomst eind november worden de drie projecten bekend gemaakt die € 25.000,- krijgen voor het uitvoeren van hun plannen.