donderdag 19 september 2013

Groenwassen

Slim, goedbedoeld of listig?


Groenwassen: een vriendelijke, duurzaam klinkende  term voor een bekende, vaak effectieve, maar niet altijd eerlijke en transparante aanpak in de marketing.

Wikipedia over greenwashing:

“Groenwassen is het groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen van een bedrijf of organisatie dan dat deze daadwerkelijk is. Deze organisatie doet zich voor alsof zij weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema's omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan 'een likje verf'”.

Goedbedoeld?

“De term groenwassen wordt meestal gebruikt bij organisaties die iets goeds doen, maar in de kern van het bedrijf nog steeds veel verspillen. Zo kan een bedrijf enerzijds Unicef steunen en anderzijds toch goederen produceren met kinderarbeid. Of een bedrijf kan enerzijds geld geven aan een milieuorganisatie terwijl het bedrijf met zijn kernactiviteit erg vervuilend is”.
“Er zijn bedrijven die het gebruiken om milieutechnisch of maatschappelijk verantwoord over te komen, terwijl ze weten dat ze het niet zijn. Dit zijn de 'echte' Groenwassers. Vaak dragen deze organisaties hun maatschappelijk verantwoord gedrag breed uit met 'wij sponsoren X' of 'onze producten hebben Y'”.

MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen):

Voorbeelden:
Een modeketen die zich voorstaat op duurzaamheid, terwijl er maar een paar biologische of fairtrade kledingstukken in de rekken hangen, slaat de plank mis. Net als een autofabrikant die zegt duurzaam te zijn omdat hij dubbelzijdig print. Of een bedrijf in diervoeding dat zegt duurzaam te zijn omdat medewerkers meedoen aan een actie voor een goed doel.

Doorprikken

Vooral door de opkomst van de sociale media worden leugens of halve waarheden door consumenten, codecommissies en de media steeds sneller doorgeprikt. In Nederland zijn er diverse 'prijzen' en lijstjes voor bedrijven of producten die hun claims onvoldoende waarmaken. Heel interessant is rankabrand  waar mensen kunnen aangeven welke merken ze wel en welke ze niet groen en eerlijk vinden. Kijk voor een internationaal overzicht op greenwashingindex. Dit soort lijstjes kunnen consumenten helpen om hun keuze te bepalen.