donderdag 12 september 2013

De kracht van Deurne; Open Atelier Dagen 2013

Stichting Open Atelier Dagen Regio Deurne Asten

Om de twee jaar presenteert de stichting kunst van en door professionele kunstenaars uit onze regio. Dit jaar starten de activiteiten op vrijdag 13 september om 20.00 uur met een feestelijke opening van de groepsexpositie in Museum De Wieger. De expositie toont werk van 27 kunstenaars.

Activiteiten middag

Op 22 september organiseren de kunstenaars, samen met andere mensen uit Deurne, een middag met vermaak voor jong en oud in de tuin van het museum. Jongeren kunnen er kleding en maskers maken of hun gezicht kunstig laten beschilderen  door een van de kunstenaars.

De ateliers gaan open

Dat gebeurt op zaterdag 28 en zondag 29 september. De adressen van de deelnemers en een routekaart staan in een programmaboekje. Per deelnemende kunstenaar is er detail informatie over adres, internet site en werk. Ook is een fietsroute uitgezet die langs de kunstenaars leidt. Het boekje is te vinden bij museum De Wieger en in de ateliers van de kunstenaars. In Asten ook in eetcafé Jan van Hoek en in Griendtsveen in Herberg de Morgenstond.

Een van de kunstenaars; Shelly Lapré

Shelly  heeft als thema voor haar presentatie in 2013 gekozen voor het thema: ‘Voormoeders van Nederlands-Indië’. Shelly stond ook op de boek- en plaat markt in Deurne op 1 september. In haar kraam liet zij een kleine expositie zien over het thema: ‘Reiskoffers van Nederlands-Indië’. Zij verbeeldde verhalen over haar (voor) ouders in originele reis- en hutkoffers. Zo was in haar kraam de oude reiskoffer te zien die door haar moeder in 1950 gebruikt werd op haar bootreis naar Nederland. De koffer werd door Shelly bewerkt tot een kunstwerk met antieke batikstoffen en nostalgische foto’s. Met haar kunstwerk wil Shelly ook anderen inspireren om aandacht te geven aan het verleden en zo de geschiedenis te bewaren voor volgende generaties. Over dit onderwerp organiseert Shelly ook workshops door heel Nederland.

Kunst en duurzaamheid

Kunst kan binden en verrijken. Afhankelijk van wat je ermee doet en wat het je doet. Shelly vraagt aandacht voor het verbinden van het heden met het verleden. En dat is relevant omdat veel van nu begrepen wordt als je het verleden kent. En duurzaamheid gaat over het behouden van het goede voor de toekomst.