zaterdag 21 september 2013

De kracht van Deurne; Nacht van het Witte Doek; doe mee!

Open lucht film festival

De Nacht van het Witte Doek is het oudste open lucht film festival in Nederland en in omvang het grootste filmfestival in de regio. Stichting Het Witte Doek startte al in 1992 met het vertonen van films in het centrum van Deurne. De Markt werd en wordt voor deze gelegenheid telkens omgebouwd tot een gezellige openluchtbioscoop waar bezoekers onder het genot van een drankje en hapje van films kunnen genieten. Dit initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht driedaags filmfestival, waarbij 1200 mensen tegelijkertijd een film kunnen bekijken. Het festival vindt tijdens het laatste weekend van augustus plaats. Ieder jaar wordt er een thema voor het festival gekozen.

Een impressie


Voor iedereen

Het festival biedt een mix aan van commerciële en art-films. Op vrijdagavond wordt er een hoofdfilm op de Markt in het centrum van Deurne vertoond op een gigantisch scherm, en verder nog eens enkele films op locaties in de nabije omgeving van de Markt. Op zaterdagavond worden er meerdere films tegelijkertijd op de Markt vertoond, en een aantal films op nabij gelegen locaties. De zondagmiddag is voor de kinderen. Bovendien worden er amateurfilms vertoond van regionale filmmakers.

Bijzondere belangstelling

Op zondagavond 25 augustus 1996 kreeg het evenement wel heel bijzondere belangstelling. Tegen de klok van acht uur, op het moment dat de hoofdfilm te beginnen stond, maakten ongeveer 25 ooievaars een verkenningsvlucht boven de markt en streken neer op het dak van de naastgelegen Sint Willibrorduskerk.

Doe mee!

Stichting Het Witte Doek werkt met ruim 40 medewerkers, die tijdens de voorbereiding werkzaam zijn in bestuur en/of verschillende commissies en op de dagen van het festival zelf op de Markt Deurne alle uitvoerende werkzaamheden verrichten. Vind jij cultuur belangrijk voor Deurne? Ben je creatief van geest, kun je goed omgaan met pen en papier, spijkers en hamers of beschik je over een groot organisatorisch talent? Dan ben jij de vrijwilliger die wij zoeken om ons team te versterken! Je beloning bestaat uit een tevreden publiek, een voldaan gevoel en een groep van enthousiaste mensen om mee samen te werken. Stuur dan een e-mail naar het team.

Vrienden

Nacht van het Witte Doek is gestart met een Vrienden Campagne. De organisatie van het festival wil de trouwe bezoekers graag aan zich binden. Wie wil geen vriend van het Witte Doek zijn? Elke vriend krijgt jaarlijks twee extra, exclusieve films aangeboden. De eerste film in januari is meteen de opening van het nieuwe seizoen met bekendmaking van het thema en de tweede film is een extra film, die via een internet-enquête wordt gekozen door de Vrienden van het Witte Doek. Deze film wordt exclusief vertoond in het voorprogramma op de zaterdag van het festival en is alleen toegankelijk voor de Vrienden van het Witte Doek.
Je kunt vriend van het Witte Doek worden voor € 25 per jaar. Daarmee help je om het festival ook in de toekomst mogelijk te maken. Zonder financiële basis kan dat niet. Geef je nu op als Vriend van het Witte  Doek.