zaterdag 1 juni 2013

Start nu je eigen insectenhotel

Begin nu je eigen hotel bij je thuis, een insectenhotel! Insecten hebben het tegenwoordig steeds lastiger in onze tuinen, want we houden van strak en steriel. En insecten zijn juist super nuttig voor het bestuiven van bloemen, maar ook voor het onder controle houden van bladluis en ander ongedierte. Tijd dus om deze vrienden weer welkom te heten in de tuin in je eigen insectenhotel.

Niet alleen mooi maar ook nuttig

De natuur dichterbij halen is makkelijker dan je denkt. Met behulp van een insectenhotel bied je fijn onderdak aan allerlei interessante diertjes. Zo vergroot je de biodiversiteit van je eigen omgeving. En dat is hard nodig want door de vele bestrijdingsmiddelen en monocultuur in de landbouw verdwijnen er steeds meer soorten insecten. Een goed voorbeeld daarvan is de massale bijensterfte die nu al enkele jaren voortduurt. Zorgelijk want zonder bijen geen planten, dus geen leven!

Gasten van het insectenhotel

Lieveheersbeestjes
De grootste vrienden in je tuin zijn de lieveheersbeestjes. Ze zijn niet alleen leuk, maar ze bestrijden ook bladluis.
Metselbijen
Deze wilde bijensoort legt haar eitjes in de gaatjes en ‘metselt’ deze vervolgens dicht. In het voorjaar knaagt het jonge bijtje zich baar buiten om jouw bloempjes te bestuiven.
Graafwespen
Graafwespen gebruiken plantafval en afgeknipte takken als nestplaats. Ze zijn uiterst nuttige helpers in de strijd tegen bladluis, cicaden en bladkeverlarven. De graafwespen graven rechte gangen in het merg van de plantenstengels en zetten daar hun kroost af.
Vlinders
Wie wil er niet nog meer vlinders in zijn tuin? Ook hier fungeert het hotel als een schuilplaats bij slecht weer en voor een aantal soorten als winterverblijf.
Gaasvliegen
Ook gaasvliegen kunnen ons helpen bij de bestrijding van bladluis.

Insectenhotel zelf maken

Een insectenhotel kun je makkelijk zelf maken van allerlei natuurlijke materialen. Je ziet ze van klein tot zeer groot. Google maar eens op ‘insectenhotel’ en je krijgt de meest originele ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld op inspiration green.
Natuurlijk kun je net als wij ook voor de makkelijkere weg kiezen en een kant en klaar exemplaar bestellen. Wij hebben het insectenhotel van Ecostyle in onze tuin hangen, gekocht bij moestuin

Bron: Duurzaam Vandaag, 20 mei 2013