zondag 5 mei 2013

De kracht van Deurne; Open Jongeren Centrum De Roos

Geschiedenis

OJC De Roos is feitelijk ontstaan uit het pand, tegenover het huidige gebouw. In 1963 woonden hier een dertigtal jongeren. Na wat problemen met de gemeente over hun huisvesting kraakten zij het pand Haageind 27. Het pand werd "De Boerderij" genoemd. De jongeren verbouwden De Boerderij tot een café (ontmoetingsruimte) en de schuur werd ingericht als theater en concertzaal. Rond 1982 viel het bestuur uiteen en de burgemeester besloot om het centrum te sluiten.
In september 1983 werd na overleg met de gemeente het pand weer geopend. Na een ingrijpende verbouwing werd het café gedeelte weer in gebruik genomen. De beheerder destijds, Nico van Ansem, noemde het pand naar zijn pasgeboren dochter "Roos". Enige jaren later werd de zaal opgeknapt met medewerking van "Jongeren bouwen voor jongeren". Daarna besloten de mensen van OJC De Roos dat er enkel nog op vrijwillige basis gewerkt kan worden. Achter deze keuze, die ook de identiteit van OJC De Roos bepaalt staan de mensen van nu nog steeds. In het najaar van 2009 werd het café verbouwd.
“OJC De Roos is al 30 jaar een thuishonk en toevluchtsoord voor Deurne ‘s ‘alternatieve’ jeugd, tempel van de subcultuur, passend decor voor Dr. Martens, zwarte lubbertruien, houthakkershemden, moeilijk haar, moeilijke muziek, moeilijk wereldbeeld...” “Maar tevens al 30 jaar een podium en een bron van creativiteit, al even zo lang in stand gehouden tegen elke tijdgeest in, door diezelfde moeilijke jongeren.”

De Roos in 2013

Nu, in 2013: protest tegen de plannen van de gemeente Deurne om te bezuinigen ten koste van OJC De Roos. Bezuiniging zou het einde betekenen van een jongerencentrum met een 'alternatief' karakter en een inmiddels 40 jaar oude traditie. Jongeren hebben een eigen plek nodig, niet een ruimte om te moeten verhuren!

Teken de petitie!