maandag 15 april 2013

Livar, een voorbeeld voor Deurne

Het is inmiddels alweer meer dan tien jaar geleden dat enkele Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar staken. Ze hielden varkens zoals elke varkenshouder, maar waren niet tevreden over hun werk en leven.
Hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst, dat is het motto van de moderne varkenshouderij. Daar voelden deze Limburgse varkensboeren zich niet goed bij, ze wilden hun vlees gaan leveren aan restaurants. Van elke chef kregen ze hetzelfde antwoord: kom maar terug als je echt iets te bieden hebt, wij willen smaak. Enkele chefs zeiden dat ze maar eens in Spanje moesten gaan kijken. En zo stapten de boeren op het vliegtuig en toerden in Spanje een hele week rond. Ze wisten niet wat ze zagen. Kleinschalige boerderijen met andere rassen, ander voer, gelukkige varkens en gelukkige boeren. Ook bezochten ze die week diverse restaurants en proefden er varkensvlees zoals ze het nog nooit hadden geproefd.
Terug in Limburg stond hun besluit helemaal vast: ze zouden alles op z'n kop gaan zetten. Dat was de start voor een intensieve zoektocht naar kwaliteit. Die zoektocht begon met varkensrassen. De reguliere rassen zijn zodanig gekweekt dat ze zo weinig mogelijk vet produceren, iets wat lijnrecht tegenover de factor smaak staat. Vet is immers dé smaaktransporteur.

De Livar eisen

De eisen die Livar aan een boerderij stelt, zijn zeer hoog. De stallen moeten voorzien zijn van een comfortabele laag vers stro. De dieren moeten dag en nacht naar eigen keuze buiten kunnen. Vers stromend water en voldoende voer moeten altijd aanwezig zijn. En wat heel belangrijk is, de boerderij moet kleinschalig zijn, er mogen maximaal 1000 varkens gehouden worden.
Wellicht het zwaarste criterium waar een kandidaat boerderij aan moet voldoen, en dat is vele malen sterker dan welk bio label dan ook: de kandidaat wordt onderworpen aan een streng onderzoek door vader abt van Abdij Lilbosch in Echt . Deze abdij was de eerste plaats waar de Livar varkens vrij rond scharrelden. Hij kijkt daarbij vooral naar de mensen, want het zijn de mensen die het moeten doen. Welke beweegredenen hebben ze? Hoe is hun gezin? Hoe gaan ze om met dieren? Pas als hij groen licht geeft, staat het licht op groen

Kleinschalig

Livar bedrijven zijn kleinschalig en ambachtelijk. De varkens worden gehouden op kleinschalige boerderijen verspreid door Limburg. De varkens worden versneden in eigen slagerij waar de dieren van kop tot staart door vakmensen worden verwerkt tot vlees en vleeswaren. De bedrijven staan in hun geheel in het teken van de 'menselijke maat'. Een bedrijf dat door iedereen is te overzien en te begrijpen.
Livar, een 'anti-intensieve veehouderij voorbeeld', inspiratie voor de provincie Noord-Brabant!
Bron: Livar.nl