zondag 28 april 2013

Buitengewone varkens

Buitengewone Varkens houdt varkens waar ze horen. Gewoon Buiten.
De varkens zijn zichtbaar voor iedereen in het landschap. Ze worden gehouden op weides, akkers en in bos op diverse plekken in Nederland.
De varkens van ouderwetse rassen groeien langzaam, kunnen natuurlijk voer eten, volop wroeten en krijgen veel beweging. Deze combinatie zorgt voor vlees met een unieke eigen smaak.

Niet in Deurne

Buitengewone varkens werkt vanuit Twente en houdt momenteel op ruim 10 plekken varkens buiten in de wei, bos en akkers. Buitengewone Varkens lopen nu in Overijssel, Gelderland en Groningen en binnenkort ook in Flevoland, Drenthe en nabij Amsterdam. Deurne volgt als de consument het wil. Consumenten kunnen dit initiatief steunen door voor 100 euro crowdfunder te worden. Tegenprestatie is dat je 3 jaar lang een vleespakket krijgt ter waarde van 40 euro winkelwaarde en dat je een keer op biggensafari mag bij de buitengewone varkens.

Aanleiding

Aanleiding voor Buitengewone Varkens is de noodzaak van een doorbraak naar ouderwets lekker en tegelijkertijd zo diervriendelijk mogelijk vlees. Bij de opzet van Buitengewone Varkens is gedacht vanuit de wens van het varken. Wat wil zij in haar omgeving om een goed leven te kunnen leiden. Wroeten, frisse lucht, beweging, beschutting en een groep met soortgenoten zijn daarbij essentieel.
In Frankrijk en Engeland worden nog veel varkens buiten gehouden. De consument daar koopt deze producten vanwege de betere smaak en het goede verhaal.

Doel

Doel van Buitengewone Varkens is om het lekkerste en meest diervriendelijke varkensvlees van Nederland te produceren. Bijkomend doel is om het varken weer zichtbaar te maken in het landschap. Het zijn hele leuke dieren.

Uitvoering

Buitengewone Varkens werkt samen met grondeigenaren voor de teelt van het voer en het houden van de varkens. Tevens werkt zij samen met enkele zelfslachtende slagers om mooie hammen, pancetta en worsten te maken.

Extra

Buitengewone Varkens heeft al ruim 1500 crowdfunders die 100 euro hebben ingelegd en daarvoor in ruil 3x een vleespakket krijgen van 40 euro winkelwaarde. Belangrijk vinden we ook dat we veel feedback krijgen van onze crowd. Daarmee kunnen we goed inspelen op de wensen van de consumenten. Uiteindelijk kan een diervriendelijke en op smaak gerichte veehouderij alleen duurzaam zijn als het vlees verkocht wordt en er een gezonde markt ontstaat.

Bron: Voor de wereld van morgen